A könyv illata

Évtizedek óta halálhírét keltik a Guttenberg-galaxisnak, de szerencsére ez még mindig csak rémhír.
Karácsonykor is az egyik legnépszerűbb ajándék a könyv, hiszen vannak még kiknek örömforrás az olvasás.
Természetesen nem csak a betűtengerek adta élmények, hanem a hívogató címlapok, vászon-, vagy bőrkötések, a változatos tipográfia, kellemes tapintású papírlapok is élvezetek forrása.
Ne feledkezzünk el az illatáról sem, legyen szó új vagy régi könyvről.
Fel is merül a kérdés: Miért szeretjük a könyvek illatát?
A könyvek csaknem teljes egészükben szerves anyagokból készülnek, úgymint papír, festék és ragasztók stb., pontosan ezek illatát érezzük. Az új könyvek illatai különbözőek lehetnek, mert az előállítás során eltérő kémiai eljárásokat, papírkezelési, ragasztási módszereket alkalmaznak. A papírok nagy része fapépből készül, de készülhetnek papírhulladékból, pamutból és textilekből, sőt szalmából is. Összetételükben különböző más vegyületek is szerepelnek, például nátriumhidroxid, azaz "marólúg", amit a pH növelésére és a pépben lévő szálak duzzasztására adnak hozzá. A szálakat más vegyületekkel, néha hidrogénperoxiddal fehérítik. A fapép különböző más adalékanyagokat is tartalmazhat a papír tulajdonságainak a változtatására. Ilyen például az alkil ketén dimer (AKD), amit általában "írezésre", azaz a papír vízállóságának javítására használnak. A könyvragasztók is különbözőek lehetnek, így például számos szerves kopolimert vesznek igénybe összeállításukhoz. A felhasznált papírok, ragasztók és nyomdafestékek különbözősége jelentősen befolyásolja az új könyvek illatát és ennek eredményeként nem minden új könyv illata azonos.
A régi könyvek illata a papírból, annak összetevőiből és az abban lévő adalékanyagok kémiai bomlásából származik. A papír egyéb vegyületek mellett cellulózt és lignint tartalmaz. Mindkettő a papírkészítéshez használt faanyagból ered. Jobb, minőségi papírok kevesebb lignint tartalmaznak, az újságpapírban azonban több a lignin. A lignin a cellulóz-szálak összetapadását segíti azok mereven tartásával, ugyanakkor befolyásolja a papír öregedésével járó sárgulást is. Oxidációs folyamatok is felléphetnek, amik hozzájárulhatnak a cellulóz bomlásához. Más reakciók, amiket például "savas hidrolízisként" említenek, a papír bomlásából egész sor úgynevezett illékony szerves vegyületet hoznak létre. Ezek közül több száz is hozzájárulhat a régi könyvek illatához. Példaként ezek közül a benzaldehid mandulaszerű, az anilin vaníliaszerű, míg az etilbenzol és a toluol édes illatot kölcsönöz a régi könyveknek. A 2-etil-1-hexanol "enyhén virágos" jellegű illatot hoz létre. Az aldehideknek és alkoholoknak, amik ezeknek a reakcióknak a termékei, ugyan alacsony az illatküszöbük, de az illathoz szintén hozzájárulnak.

Oxidációs folyamatok is felléphetnek, amik hozzájárulhatnak a cellulóz
bomlásához. Más reakciók, amiket például "savas hidrolízisként" említenek, a
papír bomlásából egész sor úgynevezett illékony szerves vegyületet hoznak
létre. Ezek közül több száz is hozzájárulhat a régi könyvek illatához.
Példaként ezek közül a benzaldehid mandulaszerű, az anilin vaníliaszerű, míg az
etilbenzol és a toluol édes illatot kölcsönöz a régi könyveknek. A
2-etil-1-hexanol "enyhén virágos" jellegű illatot hoz létre. Az aldehideknek és
alkoholoknak, amik ezeknek a reakcióknak a termékei, ugyan alacsony az
illatküszöbük, de az illathoz szintén hozzájárulnak.
Egyes vegyületek, amiket a régi könyvek "eregetnek", lehetőséget nyújtanak
a cellulóz bomlási mértékének a meghatározására. Megemlítendő a furfurol, ami
azáltal nyújt lehetőséget a kötetek korának és összetételének meghatározásához,
hogy az 1800-as évek közepén publikált könyvek több furfurolt bocsátanak ki, és
a kibocsátás általában nő a megjelenés évével. Ez a pamutból, vagy vászonból
előállított könyvek esetében is így van. Sok más illat- és aroma eredetére nem
tudtak eddig jellegzetes vegyületet vagy vegyületcsaládot kimutatni. Ellenben
azonosítani tudtak potenciális hozzájárulókat. Így például bizonyos régi
könyveknek illata vaníliára, csokoládéra, virágokra, mandulára és más illatokra
hasonlíthat.
Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2019/03/12/mitol_van_olyan_jo_illata_a_regi_es_az_uj_konyvnek/
https://termvil.hu/2018/10/11/a-konyvek-illata/
https://www.noklapja.hu/az-olvasas-honapja/2021/11/29/a-konyv-illata/